Hoppa till sidans innehåll

Regler


Regler boule

Läs även: Korpen Stockholms gemensamma tävlingsbestämmelser

Svenska Bouleförbundets regelbok

Anpassningar för Korpen 

Övergripande

Alla lag håller med egna klot och lillar. Varje set spelas till 13 och får vinnas med en poäng. Bäst av 3 set gäller.

Utomhus spel har start från kl.17.30 på grund av att solen går ner tidigare under höstenspelet. Tar även upp om hur vi uppträder mot varandra samt mot funktionär.

Regel 1

Oavsett spelform, 3-spelare eller 2-spelare, varje spelare äger sina klot. Saknas det en spelare i tre spelet då saknas det två klot. Saknas det en spelare i två spelet då saknas det tre klot.

Regel 2

Avslutade set kan bara räknas in som vunnet set. Står det 1-1, två avslutade set, då räknas de in som poäng. Det skrivs in i tabellen som 1-1. Står det 4-3 eller 12-0 när spelet avslutas pga. tidsbrist då har vi inget avslutat set. Set är då ogiltigt. Har lagen bara hunnit med ett vunnit set och det står 12-6 när matchen avbryts på grund av tidsbrist. Här har vi ett vunnit set. Det räknas in som 2-0 när det skrivs in i tabellen. Alla set går till 13, inget annat är giltigt.

Det är vinnarlaget i varje match som ansvarar för att rapportera in resultatet i Korpens system. Om det vinnande laget av någon anledning inte har möjlighet att rapportera in resultatet så ansvarar de för att motståndarna gör detta deras ställe. 

Regel 3

Minutregel ska strikt tillämpas, det finns beräkningar att varje set tar ungefär 30 minuter. I den nämnda minuten ska även eventuell mätning till, är man förbered går det att ordna det inom en minut. Beslut om mätning bör tas snabbt om man inte snabbt kan avgöra med ögonmått och samarbete med motståndarlaget. Påminn varandra om minutregeln, förhåller sig lagen till det då finns det utrymme för att klara av den korta tidsfristen.

Regel 4

Vid samma poäng i grundserien gäller placeringsordningen setskillnad, vunna set, inbördes möte.

Regel 5

I varje lag får det finnas obegränsat antal spelare, dock får endast en spelare spela i ett lag per serie. Spelarbyte får endast ske efter spelat set.

Regel 6

Alla matcher startar på noll oavsett antal spelar som finns närvarande vid start och spelform (trespelet och tvåspelet)

Regel 7

Inomhus spelas matcherna med start från kl. 17.45 när vi spelar inomhus och avslutas fem minuter innan kl.19.30. Match från kl. 19.30 spelas till kl. 22.00. Samma åtagande som vid match bryt kl.19.30. De kvarvarande fem minuterna ägnas åt att borsta banan samt borsta upp på sidan av banan. Alla spelare hjälps åt, då finns de gott om tid till att få banan i ursprungligt skick med borstning och upptagande av grus på sidan av banan.
Utomhus spelas matcherna från kl.17.30 och alla matcher spelas ut i en tre set. Vinst vid två raka set vinster. Spelstart till kl. 17.30 på sensomaren/hösten det på grund av solen går ner tidigt, och klockan 18.00 under våren/somaren då solen är uppe längre.

Regel 8

I slutspel gäller följande att kvalmatch tidsbegränsas, ca: 1 timme och 30 minuter (kan ändras på grund av de omständigheter som råder), match om brons och guld spelas ut i tre set.

Regel 9

Samarbeta och var överens med varandra. Set ska spelas ut. Vid uppenbar tidsnöd, kom överens om att matchen börjar vid ex. 7-7 för spel till 13. Hinner man inte spela ut till 13 då räknas inte set in.
Påminn varandra om Enminutsregeln, påminn varandra om att hjälpa till vid färdigställande av banan.
Visa respekt för varandra och ha respekt full ton samt detsamma med kroppsspråk.
Vi kommer alltid i tid och är väl förbereda. Att begära uppvärmning eller gå på toaletten, hämta kaffe eller annat viktigt. Det skall göras innan matchstart.
Det är inte tillåtet att skynda på motståndarna till att börja matchen innan officiell start tid.

Regel 10

Är ni missnöjda med motståndarnas uppträdande. Anmäl det till kontaktpersoner för Boule Korpen. Anmälan förs vidare till Disciplinnämnden, här avgörs vilken vikt anmälan har samt att vid allvarlig företeelse kan poäng avdrag ske och uteslutning bli följden. Finns det funktionärer på plats då ska missnöje tas upp med funktionären. Tävlingsledning på plats för frågan vidare till Disciplinnämnd.
Hot mot funktionär och eller på annat sätt uppträder olämpligt och visar respektlöshet medför omedelbar uteslutning från pågående cupspel eller seriespel. En anmälan lämnas till Disciplinnämnden.

Regel 11

Vi följer de regler som finns utgiven av Svenska Bouleförbundet som har reglerna från Internationella förbundet. Reglerna ovan är förtydligande av basregler samt om uppförande mot varandra.
Se i regler i detalj på vår Facebook sida där Kalendarium finns.Uppdaterad: 29 AUG 2017 14:05
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Stockholm MF - Korpen
Box 11016
10061 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
11860 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996380
E-post: This is a mailto link