Hoppa till sidans innehåll

Regler


Regler basket

Läs även: Korpen Stockholms gemensamma tävlingsbestämmelser

Reviderad 2020-02-18

Innehåll basketregler

Klicka på länkarna för att komma direkt till respektive avsnitt.


§1 Övergripande

Det är lagledarens uppgift att se till att samtliga spelare i laget kan Korpens regler för basket 3x3, fair play och tävlingsbestämmelser.

Alla spelare ska vara registrerade i laget och vara medlemmar i Korpen Stockholm. Hur registreras en spelare?

Speltid och upplägg

2x15min, på halvplan mot en korg.

Är något av lagen försenade ska domaren förkorta speltiden. Efter 10 minuter har domaren rätt att tilldöma det närvarande laget segern med 10-0 på walk-over.

Domararvode

90kr/lag och match

Avbytare

Flygande byten och lagen har rätt till varsin enminuts-timeout/halvlek

§2 Regler

Foul

 • Vid foul inom straffområdet får det anfallande laget tillbaka bollen och möjlighet att start om spelet.
 • Det delas endast ut lagfoul, inga spelarfoul.
 • Om ett lag uppnår fem fouls kommer alla efterföljande fouls rendera i ett poäng till motståndarlaget. Vid ny halvlek nollställs foul-räkningen.
 • Vid foul är en spelares otillåtna fysiska kontakt med en motståndare vare sig bollen är i spel eller död, kan domaren be spelaren/spelarna att sätta sig på bänken i 2minuter för att lugna ner stämningen.
 • Om en foul sker efter att spelaren med bollen påbörjat ett skott, och före samma spelare har hunnit landa, och det blir poäng ska poänget räknas plus en lagfoul läggas till på laget som utförde foulen. Om laget redan har lagfoul ska ytterligare ett poäng läggas till.

Poäng

 • 1 poäng per mål. Skott utanför 3-poängslinjen ger två poäng.
 • Vinnaren är först till 60 poäng eller bäst efter 30 min.
 • Vid poäng börjar spelet om, det lag som gjort poäng återfår bollen. När bollen bryts ska båda fötterna vara bakom 3-poängslinjen innan man får sätta igång spelet annars går bollen om och eventuell poäng blir bort dömd.

Omstart av spel

Efter mål, foul eller att bollen har varit ute ur spel ska spelet sättas igång med en studspass till motståndarlaget. Bollen ska sättas igång inom 10 sekunder.

Smycken

Man får ej spela med smycken såsom halsband, örhängen eller ringar. Domaren SKALL avvisa spelare som har något av detta på sig.

Maskning

30 sekunders skottklocka. Anfallande lag måste skjuta inom 30 sekunder från det att de får kontroll över bollen, detta för att undvika maskning.

§3 Spelarregistrering & laguppställning

Spelarregistrering

Spelarregistrering görs på www.korpenstockholm.se genom att lagledaren eller vice lagledaren loggar in under Logga in och bjuder in spelare till laget. Ändringar/tillägg av spelare kan ske när som helst under pågående säsong men en ny spelare måste vara registrerad innan hen får delta i match. Kommer det till Korpens kännedom att en spelare som ej är registrerad spelar match förlorar laget matchen med 0-10. Läs mer om hur ni bjuder in spelare: https://www.korpenstockholm.se/KIT/bjudin/

Tröjfärg

Har lagen samma tröjfärg ska bortalaget byta tröjor. Lagen bör därför alltså ha både hemma- och bortaställ (västar fungerar alldeles utmärkt som bortaställ).

Laguppställning

Laguppställning behöver inte fyllas i och lämnas till domaren. Dock skall giltig legitimation kunna uppvisas vid t.ex. anmälan till Påföljdskommittéen. Om giltig legitimation ej kan uppvisas har spelaren ej rätt att delta i matchen.

Spela i flera lag

Det är tillåtet att representera flera lag, dock inte i samma serie. Spelar man i flera lag måste man vara registrerad för samtliga lag. I undantagsfall kan det vara tillåtet att hoppa in för ett lag i samma serie om laget saknar spelare, dock måste motståndarna gå med på inlåningen. Gör de inte det får inlåning ej ske. Man måste även informera domaren om inlåningen.

Man får endast låna in spelare så att man blir max tre spelare. Det är alltså inte tillåtet att låna in spelare så att man får avbytare. Detta gör att om ett lag lånar in en spelare för att få fullt lag och det sedan tillkommer ordinarie spelare under matchens gång så får den inlånade spelaren inte längre medverka.

Vid inlån av spelare på plats så är det lagets skyldighet att registrera den inlånade spelaren i sitt lag. Annars räknas spelaren som okvalificerad vilket om det upptäcks renderar i att laget förlorar den aktuella matchen med 0-10.

§4 Fair Play

Korpen Stockholm jobbar aktivt med Fair Play. Vi är en idrottsförening för motion och välbefinnande och detta ska genomsyra all vår verksamhet – från träningar till seriespel och cuper.

Vi har nolltolerans mot svordomar, könsord, hot etc. Följande bestraffas:

 • Att skrika ut könsord
 • Att använda kränkande ord mot spelare, ledare, domare eller publik
 • Att skrika ut svordomar riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
 • Att använda smädelser eller hot riktade mot spelare, ledare, domare eller publik
 • Fair play reglerna gäller självklart även inom det egna laget.

Osportslig och diskvalificerande foul innebär att det är slutspelat för den spelaren och en rapport skrivs till Korpen Stockholm Påföljdskommitté.

§5 Walkover

Lag som uteblir från match döms som förlorare och motståndarna erhåller 10-0 och tre poäng.

Det är viktigt att lag som tvingas lämna WO meddelar domare och motståndare i god tid! Kontaktuppgifter till domare och motståndare hittar ni genom att lagledare eller vice lagledare går till www.korpenstockholm.se under Lagidrott - Logga in, sedan klickar ni på den berörda matchen i spelprogrammet.

När ett lag lämnar WO skickas en faktura på 400kr. Vid tre lämnade WO tas laget bort från fortsatt spel och lagets matcher annulleras.

§6 Domaren

Domaren skall uppträda i Korpen Stockholms domartröja. Domarens beslut i fakta som rör spelet är slutgiltiga. Om domaren inser att ett beslut är felaktigt kan hen endast ändra detta om spelet inte redan återupptagits.

Vid tjaffs om regler, domarbeslut etc kan domaren be en spelare att sätta sig i två minuter för att lunga ner sig.

Domaren ska skriva ett kvitto på domararvodet om något lag begär det.

Kvittot skall då innehålla följande uppgifter:

 • Domarens för- och efternamn
 • Domarens personnummer
 • Datum då matchen spelades
 • Namn på serien
 • Idrottsplats/plan/hall
 • Lagnamn
 • Summa domararvode

Kvittot skall undertecknas av domaren. Om domaren inte kan ge kvitto behöver inte laget betala domararvode.

§7 Protest

Protest skall mailas till This is a mailto link senast tre dagar efter spelad match och innehålla de skäl som den grundar sig på. Alla inkomna protester behandlas av Korpen Stockholms Påföljdskommitté.

§8 Försäkring

Samtliga registrerade spelare och lagledare med giltigt medlemskap i Korpen Stockholm är försäkrade. Läs mer om försäkring

§9 Trivselregler

Uppvärmning i hallen få endast ske de tio minuter planen är tom innan match, vill man värma upp längre sker detta i korridor/omklädningsrum utan boll. Detsamma gäller vid nedvarvning/lagsnack, vänligen ta det i omklädningsrummet så att ni inte stör de som spelar match.

Städa upp efter er, lämna inte skräp och gamla flaskor i hallen

Ska ni spela match och laget ni ska spela mot lämnar WO har ni möjlighet att träna under de 30 minuter ni skulle spelat match. Men 10 minuter innan matchstart ska planen vara tom och tillgänglig för lagen som spelar efterföljande match.

§10 Utförligare regler

Se en mer utförlig film om FIBA reglerna 3x3 här: https://www.youtube.com/watch?v=bN6LywHcihI&feature=youtu.be

(notera dock att vissa regler kan skilja sig i Korpen, tex vid omstart efter poäng).


För mer information

This is a mailto link eller ring 08-699 63 80

Uppdaterad: 05 SEP 2017 17:25 Skribent: Henrik Teljfors
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Korpen Stockholm MF - Korpen
Box 11016
10061 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
11860 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996380
E-post: info@korpenstockholm...